Eygc 2015
Image default
Architecture

Hoe moet u een hondenriem kiezen?

Hoe moet u een hondenriem kiezen?

Voor dagelijks gebruik, zoals wandelen of trainen, is bijna elke riem geschikt. Echter, als uw pup worstelt met een bepaald gedrag of u probeert een specifieke vaardigheid te trainen, kan de keuze van de riem het probleem verergeren of miscommunicatie in uw training veroorzaken. Riemen zijn er in een scala van lengtes, breedtes en stijlen.  Er is een lijn beschikbaar voor elk ras en temperament, en voor de vele toepassingen die we in het dagelijks leven en training tegenkomen.

In wezen hebben alle hondenriemen hetzelfde basisdoel: onze honden veilig en onder controle te houden terwijl ze in het openbaar zijn en om te dienen als een hulpmiddel bij de training (indien goed gebruikt). Dit artikel bespreekt alle factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een riem.

Waarom hebben we een hondenriem nodig? 

Ten eerste is het op veel plaatsen bij wet verplicht om de hond in het openbaar aan de lijn te houden. Dit is voor de veiligheid! Een loslopende hond kan een ongeluk veroorzaken, en in geval van agressie, biedt het enige controle over onze pups.

Andere voordelen van het gebruik van een hondenriem zijn:

  • Biedt een veilige en eenvoudige manier om met onze honden om te gaan & te communiceren tijdens de training.
  • Voorkomt dat uw pup gaat jagen of longeren; mogelijk andere dieren of mensen afschrikt
  • Voorkomt dat uw hond gaat dwalen op ongepaste plaatsen.
  • Voorkomt dat uw hond de weg op rent en zichzelf en misschien anderen verwondt als hij een ongeluk veroorzaakt.
  • Een middel om uw hond tijdelijk vast te binden zodat hij veilig is als u hem een paar minuten niet uw aandacht kunt geven.

Een riem is een essentieel hulpmiddel tijdens de eerste dagen van het puppy-zijn om ze veilig te houden en u te helpen bij de training. En het is een handig hulpmiddel voor controle en communicatie gedurende de rest van hun leven.

Waarop moet u letten bij het kopen van een hondenriem?

Bij het beslissen over een riem, zijn er verschillende dingen te overwegen:

  • Het doel, waar gebruik je de riem voor?
  • Het materiaal waarvan het gemaakt is
  • De lengte en breedte die het meest geschikt zijn voor de taak bij de hand
  • De stijl en het type sluiting dat de riem heeft om hem aan uw halsband te bevestigen
  • Er is heel wat om rekening mee te houden en daarom zijn er duizenden (letterlijk) keuzes beschikbaar.

Wat is de beste hondenriem om te kopen? 

Denk bij het kiezen van een riem eerst na over waar en hoe u hem gaat gebruiken. Is het voor dagelijks gebruik? Voor training binnenshuis of buitenshuis? Overweegt u een riem om te helpen bij het beginnen met afstandstraining?

Voor training:

Wij raden een lederen lijn van 2 meter aan. Tenzij u afstandscommando’s traint, waarvoor u een 30 tot 50 voet lange lijn moet gebruiken. Dit geeft u een stevige controle, heeft een goed gewicht om te hanteren, en geeft geen rope burn zoals een nylon leiband.

Voor dagelijks gebruik:

De beste hondenriem om te gebruiken is een traditionele, 6-voet Nylon of lederen riem. 6 voet is lang genoeg om uw hond bewegingsvrijheid te geven terwijl hij toch dicht bij u en onder uw controle blijft. Of het nu Nylon of leer is… die keuze is aan u. Maar vermijd andere materialen zoals stof en rubber omdat ze niet zo sterk of duurzaam zijn.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in een muilkorf hond!