Eygc 2015
Image default
Health

Wat is de WKKGZ?

De wet kwaliteit, klachten en geschillen in de Zorg (WKKGZ)

Deze wet zal ervoor moeten zorgen dat zorgverleners de kwaliteit van hun zorg moeten waarborgen en verbeteren. Doordat de overheid nu precies beschrijft wat goede zorg inhoud en richtlijnen in de WKKGZ wet heeft vastgelegd die ontevredenheid van patiënten over geleverde zorg zal moeten verbeteren. Enerzijds is de positie van de cliënt versterkt die meer informatie krijgt over de inhoud van de geleverde zorg. Fouten zullen in het patiënt dossier moeten worden toegevoegd en de cliënt krijgt nu inzicht in de kwaliteit van de geleverde zorg. Maar ook is de klachtenregeling bij zorgverleners beter ingericht en kan de cliënt met zijn klacht sneller geholpen worden. Alle zorgverleners hebben sinds 1 januari 2017 hier een eigen klachtenfunctionaris voor. Wanneer de cliënt er niet uitkomt kan deze of een rechtszaak aanspannen of naar een geschilleninstantie gaan die de klacht verder met de zorgverlener zal oppakken.

Voor welke zorgaanbieders is de WKKGZ?

In principe is de WKKGZ voor iedere zorgaanbieder in Nederland. Of het hier nu gaat om een zelfstandige, verpleeghuis, ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut. Alle personen en of instanties die zorg verlenen vallen onder deze wet. Voor cosmetische behandelingen die alleen betrekking hebben op behandelingen als het reinigen van de huid of gebruik maken van middelen die de gezondheid van een cliënt niet schaden is de wet niet van toepassing. Maar aanbieders van alternatieve geneeswijzen vallen wel onder de wet aangezien hier ook direct contact is met een behandeling voor het welzijn van een cliënt.

 

Verplichtingen

De wet is met ingang van 1 januari 2016 ingegaan en heeft de volgende verplichtingen voor zorgaanbieders vastgelegd. Zorgaanbieders moesten vanaf 1 juli 2016 hun personeel de mogelijkheid bieden incidenten te melden. De klachtenregeling voor clienten moest met ingang van 1 januarie 2017 voldoen aan de wet en elke zorgaanbieder moet ook aangesloten zijn bij een erkende geschilleninstantie in Nederland.